17 januari 2024 - Nieuws

Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht zaterdag 20 januari 2024

Ontmoeten, leren en inspireren zijn de sleutelwoorden die van toepassing zijn op de Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht die Cultuurmakers Maastricht voor het Maastrichtse amateurkunstenveld zaterdag 20 januari organiseert. 

Het is voor de eerste keer dat een dergelijke dag plaatsvindt voor het hele amateurkunstenveld van Maastricht. Naast de officieel georganiseerde verenigingen en initiatieven zijn ook afgevaardigden van niet formeel georganiseerde initiatieven aanwezig. Het belooft een bonte mix van gezelschappen te worden.

Tuna Femenina de Maastricht

Programma

Tijdens de Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht komen afgevaardigden van amateurkunstverenigingen, individuele amateurkunstenaars en mensen van diverse instellingen die met amateurkunsten aan de slag zijn samen. Er zijn workshops, informatiebijeenkomsten en meet-ups georganiseerd waarmee deelnemers van elkaar kunnen leren en meer te weten kunnen komen over onderwerpen als ledenwerving, beschikbare projectsubsidies en financiering van projecten. Ook zijn er meet-ups georganiseerd voor zang- en koorverenigingen en voor theatergezelschappen. 

Documentaire ‘Uit eigen beweging’

In de theaterzaal wordt de documentaire ‘Uit eigen beweging’ van de Maastrichtse filmmaker Mark Stevens vertoond. Hierin worden, naast de eerder gemaakte twee portretten van niet formeel georganiseerde groepen, twee nieuwe portretten getoond. 

Eerder in januari 2023 zagen we portretjes van Schildergroep De Wiemerink, Senioren Kamerorkest Maastricht en Trompetensemble Maastricht. Nu zijn twee nieuwe groepen geportretteerd en is deze documentaire compleet. We mogen wel zeggen dat dit vervolg twee bijzondere disciplines vertegenwoordigt; Bloco Mosa, een percussiegroep maar dan verrassend anders en Tuna Feminina, de vrouwelijke tak van de bekende Tuna Universitaria de Maastricht, studenten die met gitaar, dans en zang rondtrekken en feestvreugde brengen. De documentaire is een opdracht van gemeente Maastricht en Cultuurmakers Maastricht om op visuele wijze deze niet voor de hand liggende groepen in kaart te brengen en te laten zien wat ze doen.

Tijdens de lunchpauze is er een informatiemarkt en er wordt in gezamenlijkheid afgesloten met een samenvatting van de dag en een gezellige borrel. De presentatie van deze Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht is in handen van presentator Dyanne Sleijpen.

Deelname aan deze dag is helaas niet meer mogelijk wegens grote belangstelling. 

Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht
zaterdag 20 januari
10.00 – 15.30 uur
Herbenusstraat 89, Maastricht

Bekijk hier het nieuwsitem dat RTV Maastricht over de documentaire en de Netwerkdag Amateurkunsten Maastricht maakte.

Bekijk hier het fotoalbum.