Peter Knops

Peter Knops

Cultuurcoach Ouderen

Peter Knops

Hij mag gerust een oude rot in het vak genoemd worden. Al vele jaren is Peter Knops verbonden aan Kumulus, onder meer als docent, organisator van evenementen en natuurlijk als aanvoerder van seniorenkoor The Young Once. Muziek is een stuwende kracht in zijn leven. “Vroeger heb ik onder meer gewerkt als muziektherapeut. Nog steeds is mijn drijfveer de vraag wat muziek voor mensen kan betekenen.”

Het antwoord op die vraag vindt hij terug bij de geheugenkoren, die op zijn initiatief en onder zijn leiding bij verschillende zorginstellingen zijn opgezet. “Ik neem mijn keyboard mee en ga er zingen met mensen die steeds meer vergeten. Door de liedjes van vroeger, die verankerd zijn in hun geheugen, komen we in gesprek en halen we gezamenlijk herinneringen op.”

Bij Cultuurmakers Maastricht richt Peter zich als Cultuurcoach op de oudere inwoners van Maastricht. “Onze aanpak is nieuw. Wij werken namelijk vanuit de vraag van individuele bewoners, groepen of verenigingen. Vroeger was dat vaak andersom: dan had een organisatie een idee en werden daar deelnemers voor gezocht. Nu ligt het initiatief bij de mensen zelf. Daar geloof ik in. Het leukste is om goede ideeën vanuit de doelgroep te kunnen ondersteunen.”

Meezingconcert

Corona heeft dat tot nu toe niet eenvoudig gemaakt. Verschillende plannen konden vanwege alle maatregelen niet worden uitgevoerd. Gelukkig waren er ook uitzonderingen. “Thuiskamer Sjuif a-en in Heer wilde met kerst iets organiseren voor ouderen. Dat werd een coronaproof meezingevenement met zanger Huub Adriaens. Woonpunt zorgde op twee plekken in Heer voor een ruimte, bezoekers droegen mondkapjes en kregen de liedteksten op papier. De organisatie vroeg Cultuurmakers Maastricht geld om het evenement mogelijk te maken.”

Het meezingconcert is een mooi voorbeeld van hoe Cultuurmakers Maastricht werkt, vindt Peter. “Mensen samenbrengen, daar gaat het om. Het moet voor alle senioren vanaf 50 jaar makkelijk zijn om mee te doen aan een activiteit. Ik hoop dat deelnemers daardoor nieuwe dingen ontdekken en zo hun horizon verbreden of verdiepen. Wij als Cultuurmakers Maastricht zorgen graag voor de begeleiding.”

Actief

De Cultuurcoach hoopt dat inwoners van Maastricht met een goed Idee bij hem aankloppen. Maar er zijn wel spelregels. “Om steun te krijgen van Cultuurmakers Maastricht, moet het gaan om een evenement waar mensen actief aan mee kunnen doen. Iemand die bijvoorbeeld geld wil om een tentoonstelling te organiseren, kunnen we niet helpen.”

Als voorbeeld van een geslaagd project noemt Peter ‘Kunst door de brievenbus’. “Mensen die gebruik maken van de thuiszorg van Sevagram kunnen zich hier voor opgeven via hun thuiszorgmedewerker. Zij krijgen een pakketje opgestuurd met materiaal en een opdracht. Daar kunnen ze zelf een kunstwerkje mee maken. Twee weken later wordt het werk opgehaald. Uiteindelijk willen we alle werken tentoonstellen, zodat iedereen ze kan bekijken. Het liefst doen we dat ergens in een fysieke ruimte, maar als dat vanwege corona niet kan, dan online.”

Het idee is om het project verder uit te breiden met ‘Kunst aan de keukentafel’. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan een groepje mensen dat bij iemand thuis een pianist uitnodigt om samen te zingen.”
Peter wil als Cultuurcoach ouderen graag laten zien dat cultuur niet moeilijk of elitair is, maar voor iedereen. “Zelf was ik altijd erg verlegen. Toen ik naar het Conservatorium ging, deed ik als keuzevak cabaret. Stond ik opeens voor volle zalen. Daar heb ik veel van geleerd, het heeft me zelfvertrouwen gegeven.”
Daarom hoopt Peter dat mensen Cultuurmakers Maastricht weten te vinden. “Hoe gek de ideeën ook zijn, neem contact met ons op. Als het met cultuur te maken heeft, gaan wij ons best doen om de juiste partijen bij elkaar te brengen en het voor elkaar te krijgen.”

Video Peter Knops