Monologues for Nothing

Datum: februari 2021
Project van: Celine Daemen, VIA ZUID, Trajekt
Cultuurcoach:  Elise de Ruijter

Monologues for nothing

Via talentontwikkeling organisatie VIA ZUID vonden we bevlogen maker Celine Daemen die we hebben gevraagd om met het thema eenzaamheid ten tijden van corona aan de slag te gaan. Specifiek voor de doelgroep 15 tot en met 25 jaar. 

De opdracht die we Celine gaven was het ontwikkelen van een interactieve activiteit voor jongeren die verbindend zal werken en die coronaproof kan worden uitgevoerd. De uitdrukkelijke vraag die we aan haar stelden was: “Welke rol kan Kunst en Cultuur bieden in de bestrijding van eenzaamheid bij jongeren tijdens de lockdown?”.  De VR-expierience is ontworpen door Aron Fels.

Monologues for Nothing is een interactieve VR-experience voor en door jongeren rondom het thema eenzaamheid in tijdens van lockdown.

De jongeren die meededen kwamen in een virtuele versie van Maastricht terecht waar zij uitspraken van andere jongeren konden horen. Vervolgens konden zijzelf ook een bericht achterlaten voor de jongeren na hen. Op deze wijze ontstond een Virtual Reality dialoog.

35 huisbezoeken zijn afgelegd bij jongeren aan huis. De jongeren verwezen elke keer door naar een andere jongere. We zijn begonnen in een aanpakwijk, de wijk Mariaberg in Maastricht. De VR-installatie is geadopteerd door Kaleidoscoop en zal komende jaren worden ingezet om thema’s als eenzaamheid, ‘erbij horen’ en dergelijke te bespreken op scholen en in wijken.