De Vrijhaven

Periode: start april 2022
Partners: Woningcorporatie Servatius, jongerenorganisatie Code 043, Stichting Stadsnomade, Welzijnsorganisatie Trajekt,  talentontwikkelings- organisatie VIA ZUID
Cultuurcoach:  Hendrik Simons

Cultuurmakers Maastricht Vrijhaven3

Doelstellingen:
Jongeren doen mee aan cultuur. Jongeren ontwikkelen hun talenten. Jongeren voelen zich onderdeel van een groter geheel.

Doelgroep:
Jongeren uit Maastricht in de leeftijd 15-25 jaar.

Concept:
We creëren een urban plek voor jongeren om samen te komen en hun eigen culturele identiteit te ontdekken.  Jongeren tussen de 15 en 25 jaar krijgen de kans om peer-to-peer op maat programma’s te ontwikkelen en worden daarbij ondersteund door allerlei partners uit het culturele veld.  Een projectleider met een sociaal-artistiek profiel coördineert het  programma.

Middels onze sociale partners Code 043 en Trajekt vinden en verbinden we ons met jongeren met een afstand tot cultuur. Ook werken we samen met de Cultuurcoach Jongeren van Kaleidoscoop cultuureducatie om het project van de nodige kennis en expertise m.b.t. jongeren en cultuur te voorzien.
Doelstelling is om jongeren zelf aan het roer te laten staan. Zij bepalen wat er gemaakt wordt en met wie er wordt samengewerkt. Er is geen curriculum, geen vooraf opgezet programma, wel kundige begeleiding om rauwe ideeën tot wasdom te laten komen.

Werkwijze:
Peer-to-peer. We creëren letterlijk ruimte en budget om jongeren hun eigen culturele programma op te laten zetten. Noodzakelijke artistieke expertise wordt geboden in de vorm van een getalenteerde jonge projectleider.

Speerpunten:
Jongeren ervaren eigenaarschap en verantwoordelijkheid in het creëren van hun plek. We werken bottom-up. De jongeren bepalen zelf wat ze willen leren.

Doorkijk 4 jaar:
Vrijhaven Maastricht is een levendige broedplaats, een plek die alle jongeren in Maastricht kennen. Een plek waarin geëxperimenteerd en ontwikkeld wordt. Een diverse groep jongeren voelt zich daar thuis. Er wordt intensief samengewerkt met diverse culturele instellingen in de stad.

De Kring Vrijhaven
De Kring Vrijhaven Fotocredits: Ronald van den Hoven/ RTV Maastricht @2021