De Vrijhaven

Datum: juli 2021
Project van: Stichting Stadsnomade, CODE043, Maximus, Kaleidoscoop
Cultuurcoach:  Hendrik Simons

Project de Vrijhaven

Cultuurmakers Maastricht gaat met Stichting Stadsnomade  een coproducerende samenwerking aan binnen het Meerjarenprogramma ‘Together we belong’ ten behoeve van het project Vrijhaven. ’Together we belong’ is onderdeel van een groter gemeentebreed Meerjarenprogramma 2021-2024 Cultuurparticipatie. 

Via co-creatie  in de haarvaten van de stad geven we samen een cultureel/artistiek antwoord op individualisering en eenzaamheid. We experimenteren met nieuwe vormen van saamhorigheid:
Together we belong.

Onze doelgroep is de Maastrichtenaar uit elke wijk, met bijzondere focus op de bubbel van de jongeren (ons toekomstig kapitaal) en de kwetsbare ouderen (ons levend geheugen).
Samen zetten we onze deuren open en werken we met talent in de wijk en hun achterban. We bieden ondersteuning, expertise, ruimte, communicatie en een warm bad. We koppelen ruw talent aan artistiek hoogwaardig programma’s.

In de Vrijhaven is een programma gemaakt om ook tijdens de lockdown iets te kunnen bieden aan jongeren en de community weer op te starten en samen te brengen. Om gesprekken te hebben waarbij er meningen en ideeën worden opgehaald. Stichting Stadsnomade is sinds juli 2021  projectleider van dit project.

De eerste samenkomst was 12 augustus 2021 waarin de stand van zaken werd gedeeld met de community. Vervolgens zijn skate introductielessen gestart en zijn er workshops georganiseerd zoals het leren graffiti spuiten of je oude kleren een nieuw leven geven door ze te Tie-dyen.  

In september vond er op het buitenterrein van de Griend Garage een community meetup plaats binnen het Vrijhaven project. Stichting Stadsnomade organiseerde hier samen met de jongeren een skate contest, workshops en de première van een door locals gemaakte skate film “Izzy Banani” 

Project Vrijhaven Buitenterrein van de Griend
Project de Vrijhaven buitenterrein
Project de Vrijhaven2