13 april 2023 - Nieuws

We live here.. Who cares? Afscheid van Mammoetflat in Pottenberg

Zonder veel bombarie streken zes kunstenaars afgelopen zomer neer in de Maastrichtse wijk Pottenberg. Met een sloopflat als uitvalsbasis proberen ze zelf in het ritme van de wijk te komen om later samen met de bewoners een kunstproject neer te zetten. 

MOHA-kunstenaars
MOHA-kunstenaars Lisanne links en Jetske rechts nodigen bewoners uit op het grasveld ©Harry Heuts

Met het artistieke project ‘Who Cares?’ doet kunstenaarscollectief MOHA langlopend onderzoek naar de rol van zorgen in onze samenleving. Zij wonen en werken hiervoor vanaf mei 2022 in een appartement in Pottenberg; in een flat die – naar verwachting eind 2023 – gesloopt gaat worden.

De kunstenaars - Jetske, Lisanne, Olivia, Alice, Zsofi en Marina - zijn in Pottenberg op uitnodiging van Cultuurmakers Maastricht, talentontwikkelaars VIA ZUID en kunstenaarsplatform SoAp. Met als doel kunst en cultuur te brengen buiten het stadscentrum.

Vertrouwen
De eerste maanden hebben ze vooral hun best gedaan vertrouwen op te bouwen, door te koken in de Buurtbrök, brood uit te delen bij de broodbank of te helpen bij de voedselbank. Ze hebben briefjes in de bus gedaan en mensen uitgenodigd met hen door de wijk te lopen. Maar ze zijn ook op eigen initiatief gaan wandelen met buurtbewoners. Alle mensen en opvallende dingen die de kunstenaars tegenkomen, worden vastgelegd in een blog. „Het viel me op dat er toch best wat mensen op ons af kwamen en ons vroegen wie we waren en wat we kwamen doen”, vertelt Lisanne. „Het is een kwestie van de lange adem.”

Experiment
In  dit eerste experiment creëerden de kunstenaars Lisanne van Aert en Jetske Verhoeven een geïmproviseerde buitenhuiskamer, waar bewoners konden plaatsnemen in een comfortabele fauteuil.  Vervolgens had de bewoner vijf minuten de tijd om op te noemen waar diegene dankbaar voor is. Samen met oude foto’s en herinneringen zal dit uiteindelijk als een tijdscapsule worden begraven. Dat gaat gebeuren wanneer de geliefde flat eind dit jaar tegen de vlakte gaat.  

„De sloop van de Mammoetflat brengt toch nogal wat sentiment met zich mee. Veel mensen wonen er al jaren. Zo’n kunstproject is een mooie gelegenheid iets te doen met dat gevoel. En om samen afscheid te nemen.”   aldus teamleider Wonen en Leven Malika Charrak van de woningcorporatie.

We live here, who cares? is de prikkelende titel van het project. Dat mensen in de wijk voor elkaar zorgen, hebben Lisanne en Jetske al opgemerkt. „Ik ben echt ontroerd door de inzet van vrijwilligers, ook jonge mensen.” Er is armoede, maar er zijn veel initiatieven van buurtbewoners zelf - fietsbank, broodbank, sociale kruidenier - om dit te verzachten. „Allemaal door de mensen zelf.” 

We Live here, Who cares? Is een samenwerking tussen Cultuurmakers Maastricht, VIA ZUID, MOHA, SoAP Maastricht en Woonpunt. 

Dagblad de Limburger 3 april 2023

Meer info>>