Yvonne Engelen

Yvonne Engelen

Cultuurcoach Amateurkunsten

Yvonne Engelen

Er zullen weinig organisaties op het gebied van amateurkunst zijn in Maastricht, die Yvonne Engelen niet kent. In de ruim 40 jaar dat Yvonne bij de gemeente Maastricht werkt, heeft ze verenigingen zien komen en gaan: sommige werden opgeheven, andere kwamen ervoor in de plaats. Maar nog steeds bloeien de amateurkunsten in de stad.

“In Maastricht is ongeveer 60% van de inwoners actief bezig met cultuur”, weet Yvonne. “Lang niet iedereen doet dat georganiseerd. We tellen bijvoorbeeld ook mensen mee die in hun vrije tijd graag fotograferen of schilderen. Daarnaast is een grote groep liefhebbers aangesloten bij een vereniging voor amateurkunst. Maastricht telt 75 van die verenigingen, die door de gemeente worden gesubsidieerd. Het gaat dan om onder meer koren, muziekverenigingen en toneelgroepen.”

Klapstoeltjes
 

In haar lange carrière was Yvonne “altijd met verenigingen aan de slag”. Zo kijkt ze met veel plezier terug op de Amateurkunstdagen, die tussen 2003 tot 2009 drie keer werden georganiseerd in het Theater aan het Vrijthof. “Met allerlei presentaties van dans, muziek, toneel. De zaal zat altijd bomvol, ook met mensen die anders niet in het theater kwamen.”

Net zo leuk waren de Stadsparkconcerten, die Yvonne bij Tout Maastricht op touw zette. “In de zomer waren er 16 zondagen lang muziekoptredens in het stadspark. Van klassiek tot jazz en van pop tot smartlappen. Het publiek zat op klapstoeltjes, met een drankje erbij. Die 16 keer was eigenlijk qua organisatie te druk, maar ik haalde heel veel inspiratie uit deze concerten. Het was voor iedereen leuk: zowel de muzikanten als de bezoekers genoten enorm.”

Wisselwerking
 

In haar huidige rol als Cultuurcoach Amateurkunsten hoopt Yvonne een nieuwe impuls te kunnen geven aan de amateurkunst in Maastricht. “Met Cultuurmakers richten we ons op cultuurparticipatie. Dat betekent dat mensen actief moeten meedoen, dus niet bijvoorbeeld alleen maar luisteren naar een concert of kijken naar een toneelvoorstelling. We denken dat in eerste instantie niet-traditionele verenigingen daar een rol in kunnen spelen. Nieuwe initiatieven willen we graag een kans geven.”

Daarnaast wil Cultuurmakers ook de traditionele verenigingen niet uit het oog verliezen. “We hopen er mee voor te kunnen zorgen dat deze verenigingen blijven bestaan. Een aantal van hen zal het moeilijk krijgen na de coronacrisis. Hopelijk kunnen zij zich na zo’n lange periode van niet bij elkaar komen toch snel herpakken. Maar misschien is het ook tijd om te kijken naar vernieuwing of samenwerking met andere verenigingen”, meent Yvonne. “Door middel van interviews gaan we onderzoeken welke rol amateurverenigingen spelen in de gemeenschap. Wat is het leuke eraan, welke problemen zijn er en hoe kunnen verenigingen blijven voortbestaan? Daarna willen we via informatiebijeenkomsten samen ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen. We hopen dat er zo een wisselwerking ontstaat. Het moet geen eenrichtingsverkeer zijn.”

Spannend
 

Wie ideeën heeft voor een project of evenement, kan zich bij de Cultuurcoach melden. “Wij kijken hoe we die plannen kunnen ondersteunen.” Als voorbeeld noemt Yvonne een project van theatermaker Karlijn van Kruchten, die zelf saxofoon speelde bij een harmonie in Venlo. Bij harmonieën in Maastricht onderzoekt zij nu wat deze betekenen voor de wijk en de gemeenschap. Haar bevindingen moeten uitmonden in een presentatie, waar ook andere verenigingen aan meedoen.

Yvonne wijst ook op KunstActief, het gemeentelijk platform dat ondersteuning biedt bij activiteiten van amateurkunstenaars. Zo kan de KunstActiefhal in Heugem worden gebruikt als opslag- en productieruimte en via KunstActief kunnen stoelen worden geregeld voor (niet commerciële) optredens.

Als Cultuurcoach Amateurkunsten hoopt Yvonne dat nog meer mensen in Maastricht het plezier van cultuur gaan beleven. “Cultuur verrijkt ons. We kunnen niet zonder, dan zou het maar een saaie boel zijn. Zelf ga ik regelmatig naar het theater of naar een expositie. Soms is het prachtig, soms valt het tegen. Maar het is altijd spannend. En ik geniet van de ervaring, ook als het tegenvalt. Het belangrijkste is misschien wel het samenzijn. Met andere bezoekers, met de artiest. Dat maakt het telkens weer bijzonder.” 

Video Yvonne Engelen